...zahrada - nejkrásnější obývák ...

Jedlé kaštany

15. října 2009 v 23:00 | Pavel Ch. |  O rostlinách

V tuto podzimní dobu často přichází řeč na kaštany. Mluví se o těch koňských i o těch jedlých. Ale hned na začátek by bylo záhodno říct, že z pohledu čistě botanického nemají tyto plody mezi sebou příliš společného, snad s výjimkou hnědé barvy semen. Oba stromy patří do jiných čeledí a také se používají odlišně. A zatímco o tzv. koňském kaštanu - správně jírovci, se toho ví hodně, jedlý kaštan - správně kaštan setý, je pořád tak trochu nepoznaný.
Kaštany tvoří velké, někdy dokonce mohutné stromy, zdálky trochu podobné dubům. Však jsou také s nimi příbuzné. Kaštany rostou přirozeně v oblasti Malé Asie, na Kavkazu a podle některých zdrojů i v Severní Africe. Plody kaštanů, mimochodem nutričně mimořádně hodnotné, ve velké míře využívali staří Řekové, kteří nakonec dali stromu i jméno (strom se jmenuje podle starého řeckého města Castania).
O evropské rozšíření kaštanů se ale asi nejvíce zasloužili Římané, kteří tyto stromy velmi uznávali. Proto je také často vysazovali - a to nejenom doma, ale ve všech možných místech jejich vlivu. Při projížďce horskými lesy v Itálii uvidíte z kaštanů vysázené obrovské porosty.
Italové plodům kaštanů říkají "maroni" a pod tímto názvem se v Evropě také často prodávají.

Kaštany lze upravovat všelijak, třeba v cukrářství se z plodů dělá sladká pasta či pevnější pyré. Energetická bomba je to, ale také velká pochoutka. V některých zemích se toto kaštanové pyré vyrábí ve velkém a v supermarketech tuto dobrotu běžně koupíte. Prodává se silně zmražené a tvarem často připomíná klasické balení másla. Někdy jsou mezi jednotlivými značkami této dobroty poměrně velké cenové rozdíly. Ty levnější se občas pančují - neboli šidí - pastou z vařených fazolí, která má podobnou barvu, ne však chuť.
Nejčastější a snad i nejjednodušší úpravou jedlých kaštanů je pečení. Hnědá slupka kaštanů se musí malinko naříznout, nejraději špičkou nože a nejlépe do kříže. Poté se dají kaštany na starou pánev nebo do starého hrnce (to je důležité, neboť při pečení se pánev nebo hrnec barví tak, že je skoro nemožné ho dostat do původního stavu) a na slabém ohni se za stálého promíchávaní pomalu pečou. Hotové jsou za deset až patnáct minut. Hned za tepla se oloupou a můžou se baštit. Při nákupu v supermarketu dávejte pozor na kvalitu. Když se tyto plody skladují dlouho v suchu, často zcela seschnou a jsou tvrdé jako kámen. Při pečení se to nevylepší, možná i naopak. Nejlepší kaštany jsou čerstvé - čím déle se skladují, tím je chuť slabší.

V některých evropských městech pečené kaštany přímo podbarvují podzimní atmosféru. Prodejci pečou kaštany přímo na chodníku a jejich vůně se line ulicí. Do kornoutku vám pak nasypou kaštany čerstvě upečené a milenci, rodiče s dětmi i dospěláci si pochutnávají na jejich lahodné chuti. Třeba předvánoční Vídeň by bez pečených kaštanů zajisté postrádala kousek své typické atmosféry. Kdo může ochutnat - přeji mu dobrou chuť - a kdo ne, snad bude mít štěstí někdy příště.
Máte svůj oblíbený recept na úpravu jedlých kaštanů? Tak neváhejte a přidejte dobrou radu, nebo vlastní zkušenosti.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Eva* Eva* | Web | 16. října 2009 v 8:56 | Reagovat

Dobré ráno Pavle, recept na kaštany nemám, vždycky jsem je jen nařízla a pekla v troubě. :-)
Nevíc mi ale chutnaly v mládí, když jsem si koupila pytlík horkých kaštanů na Václavském náměstí. Nikdy se mi doma nepodařilo, aby byly tak lahodné.
Hezký den

2 Natty Natty | Web | 16. října 2009 v 15:41 | Reagovat

Ahojky Pavle, já teda jedlé kaštany nejím, jednou jsem je ochutnala v době vánoční a nic mi neříkají - takže recept neznám, ale určitě je zde spousta šikulek, které dokáží kouzlit se vším :-) - měj pěkný víkend a fotečka č.3 s ovocem mně oslovila, hned bych sáhla a slupla ...:-)

3 janca janca | Web | 20. října 2009 v 15:50 | Reagovat

moc hezky blog a hezke clanky

4 zahradniknacestach zahradniknacestach | Web | 20. října 2009 v 22:05 | Reagovat

Dobrý den všem,omlouvám se, že jsem Vám nepoděkoval za vaše komentáře dříve. Tak alespoň dodatečně paní Evo, Natty a Jančo - díky za za vaše reakce a také díky za pochvalu. Tá zavazuje - budu se snažit opět o něco zajímavé. Díky.
Pavel - zahradník na cestách

5 macija macija | E-mail | 13. listopadu 2009 v 11:29 | Reagovat

Údajně nejseverněji položené aleje jedlých kaštanů se nacházejí v okolí Chomutova. Získali jsme dva semenáčky s odůvodněním, že nejsou samosprašné. Po čase však jeden stromeček zašel, avšak ten opuštěný plodí dál.
Přeji stejnou výdrž ve Vaší činnosti-paráda!

6 zahradniknacestach zahradniknacestach | Web | 13. listopadu 2009 v 22:17 | Reagovat

[5]: Dobrý den, moc děkuji za zajímavou zprávu. O těch chomutovských alejích jsem nikdy neslyšel. Nevít náhodou, kde přesně se dají najít? A mimochodem, ony opylovací poměry mi připadají u kaštanů jako největší záhada. Také jsem několikrát slyšel, že kaštany nejsou samosprašné, ale viděl jsem jednou velký vzrostlý strom, který stál celkem solitérně. Žádné další stromy nikde nerostly a přeci celkem bohatě plodil. Moc děkuji také za Vaší poslední větu. Pavel

7 macija macija | 16. listopadu 2009 v 9:38 | Reagovat

Jedlé kaštany se nacházejí v místech dnešního lesoparku a zřejmě také někde kolem Červeného Hrádku u Jirkova, protože zdejší hajný, manželův strýc, nám je věnoval.

8 zahradniknacestach zahradniknacestach | Web | 18. listopadu 2009 v 22:35 | Reagovat

[7]: Dobrý den, moc Vám děkuji za upřesnění, myslím, že je to velmi zajímavá informace i pro jiné návštěvníky tohoto blogu. A také se moc omlouvám, že moje poděkování přišlo se zpožděním. Pavel

9 Karel Karel | E-mail | 19. února 2010 v 20:16 | Reagovat

Tip mám já jsme je koupil loni tady:
http://www.nebari.cz/bonsai-bonsaje-prodej/bonsai-bonsaje.php?CA=74

Jde opravdu o raritní záležitost  sháněl jsme je přes rok a dovoluju si tvrdit že je mají pouze tady. prosím nechte tento příspěvek i když je tam odkaz na firmu ale  je to pro spoustu lidí pravdu užitečný odkaz jelikož   je velice problematické ba nemožné koupit roubované kaštanovníky jedlé. Zdravím všechny .

10 zahradniknacestach zahradniknacestach | Web | 20. února 2010 v 10:42 | Reagovat

[9]: Karle, děkuji Vám za zanechání odkazu pro nákup kaštanovníku. Odkazy tohoto tipu nemám důvod mazat,protože můžou být opravdu prospěšné. Nakonec i toto je cílem tohoto blogu, aby si zde lidé našli zajímavé informace.

11 cheap plus size bridal dresses cheap plus size bridal dresses | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 3:17 | Reagovat

Just added this blog to my favorites. I enjoy reading your blogs and hope you keep them coming!
http://www.elsedress.org

12 cheap short prom dress cheap short prom dress | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 11:05 | Reagovat

This post was very nicely written, and it also contains many useful facts. I enjoyed your distinguished manner of writing this post. Thanks, you have made it very easy for me to understand.
http://www.elsedress.org

13 white dresses white dresses | E-mail | Web | 11. ledna 2013 v 18:01 | Reagovat

Thank you for such a informative blog. Where else could anyone get this kind of information written in such a perfect way? I have a project that I am presently working on, and I have been looking for such info.
http://www.isdress.org/Flower-Girl-Dresses.html

14 iwc fakes iwc fakes | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 4:10 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.begwatches.net/iwc.html

15 rurick rurick | Web | 20. června 2015 v 11:54 | Reagovat

recenze nejlepší autopůjčka s.r.o. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama